DIETETIKA

A dietetika a táplálkozástudomány ismereteivel foglalkozó tudományág. A dietetikus legfontosabb feladata, hogy korszerű egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományi ismeretek birtokában nyújtson egyénre szabott tanácsadást, kiegyensúlyozott étrendet, a különböző megbetegedések gyógyítására szolgáló diétákat állítson össze a páciensek részére.

DIETETIKA

A dietetika a táplálkozástudomány ismereteivel foglalkozó tudományág. A dietetikus legfontosabb feladata, hogy korszerű egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományi ismeretek birtokában nyújtson egyénre szabott tanácsadást, kiegyensúlyozott étrendet, a különböző megbetegedések gyógyítására szolgáló diétákat állítson össze a páciensek részére.

Milyen esetben javasolt dietetikushoz fordulni?

  • Speciális diéta összeállítása
  • Egészséges táplálkozás – prevenció
  • Testtömeg csökkentés („fogyókúra”)
  • Súlynövelés
  • Kismama étrend
  • Különböző korcsoportok táplálkozása (kismama, szoptatós anya, csecsemő elválasztás és hozzátáplálás, kisdedek, óvodások, iskoláskorúak, serdülők, idősek)
  • Gyerekkori elhízás
  • Menstruációs ciklust figyelembe vevő diéta összeállítása
  • Táplálékallergia és intolerancia esetén (pl.: ételallergia, ételintolerancia)

Mik a leggyakoribb betegségek, amikkel a dietetikus foglalkozik?

  • Gluténfüggő betegségek (pl.: lisztérzékenység, búzaallergia)
  • Cukorbetegség
  • Tejfogyasztás okozta panaszok kezelése (pl.: laktóz intolerancia, tejfehérje allergia)
  • Reflux betegség
  • Gyomor betegségei (pl.: gyomorfekély)
  • Bélbetegségek (pl.: Colitis ulcerosa, Crohn betegség)
  • Máj, vese, epe megbetegedései
  • Hasnyálmirigy betegségek
  • Hormonrendszert érintő megbetegedések (pl.: pajzsmirigy probléma, nőgyógyászati megbetegedések)
  • Szív-és érrendszeri megbetegedések (pl.: magas vérnyomás, kóros vérzsír értékek, infarktus)
  • Székrekedés- obstipatio
  • Daganatos betegségek
  • Vérképző rendszeri megbetegedések (pl.: vashiányos-, folsavhiányos-, B12-vitaminhiányos anémia)
  • Mozgásszervi megbetegedések (pl.: csontritkulás, köszvény)

Hogyan épül fel a dietetikai tanácsadás?

Vass Cintia

  • Antropometriai vizsgálat (testsúly-, és testmagasság mérés, BMI kiszámolása)
  • Tápláltsági állapot meghatározása
  • Táplálkozási anamnézis és kórelőzmény felvétele
  • Táplálkozási diagnózis meghatározása- étrendi vonatkozással
  • Dietetikai tanácsadás- a megfelelő dietetikai irányelvek beiktatása az egyén étrendjébe
  • Táplálkozási ajánlások
  • Tápanyagtáblázat alkalmazásának megtanítása
  • Mintaétrend
  • Kérés esetén egyéni étrend írása

Dr. Palkóné Méhes Judit

1. alkalom: Dietetikai konzultáció

  • Ahhoz, hogy egyénre szabott legyen a diéta, az első konzultáció alkalmával a szakember 60
    percben beszélget a felmerülő táplálkozási helyzetről, amelynek meghatározott menete a
    táplálkozási anamnézis (kórelőzmény) felvétele, amely kiterjed a családi valamint az előző
    betegségek kikérdezésére, továbbá a táplálkozási viselkedés, társadalmi tényezők, táplálkozási
    napló, leletek elemzésére, az érintett fél diétás ismereteire.
  • Fizikális vizsgálat során testösszetétel mérés segítségével meghatározásra kerül: a testsúly,
    testzsír, zsigeri zsír, vázizomzat %, BMI index, nyugalmi anyagcsere, testmagasság, derék és
    csípő körfogat.
  • Ezt követi a dietetikai diganózis felállítása, melynek során a felmerült táplálkozási
    rendellenességek megállapítása, azok okainak felfedése történik.

2. alkalom: Dietetikai tanácsadás

  • A második alkalom során a kívánt eredmény eléréséhez szükséges lépések, beavatkozások,
    (intervenció) tanácsadása, átbeszélése történik. A személyre szabott táplálkozási útmutatások,
    itt kerülnek átadásra, amelyek tartalmazzák a célzott étrendi protokollokat, kerülendő,- illetve
    szükséges nyersanyagok/ételek listáját, recepteket.

3. alkalom: Kontroll dietetikai konzultáció

  • Az életmódbeli változtatások hatásait, eredményeit (laborparaméterek, testtömeg, diétás
    napló, stb.) a dietetikus megvizsgálja.
  • Ismételten testösszetétel mérés következik, amikor is meghatározásra kerülnek az első
    alkalomkor mért értékbeli különbségek. Ha elengedhetetlen, akkor a táplálkozási tanácsadást
    a szakember pontosítja.
  • Csoportos interaktív dietetikai tanácsadás
    Lehetőség nyílik csoportos általános dietetikai tanácsadásra a meghirdetett időpontokban (pl.: kismamáknak, elhízottaknak, csontritkulásban szenvedőknek, cukorbetegeknek stb.) amely után eldönthető a személyes konzultáción való részvétel. A regisztrációkor feltett kérdések megválaszolása, megbeszélése kötetlen formában zajlik, melynek során tapasztalatokat cserélhetnek, problémákat beszélhetnek meg egymással a felek dietetikus jelenlétében az adott téma kapcsán. A táplálkozási terápia bemutatására, írásos dokumentumok, tanácsok átadására kerül sor.

DIETETIKUS

Vass Cintia

dietetikus

Dr. Palkóné Méhes Judit

dietetikus, sportdietetikus, labor diagnosztikai tanácsadó
online foglalás

Vass Cintia
Loading...

Dr. Palkóné Méhes Judit
Loading...

Shopping Basket